-
85% Sangiovese - łacińskie „Sanguis Jovis" to krew Jowisza. Podstawowy szczep Chianti oraz dużej części środkowych Włoch. Występuje też w Argentynie, Chile, USA. Trudny w uprawie z powodu długiego okresu wegetacyjnego oraz podatności na choroby. Ceniony jest za wysoką kwasowość, mocne taniny i zrównoważony charakter.
-
Charakterystycznym pikantnym aromatom ciemnych wiśni i czarnym owocom pestkowym (czereśnia), mogą towarzyszyć nuty liści pomidorów, suszonych ziół, drewna, orzechów i kawy. Dojrzewanie w dębowych beczkach wzbogaca wina o aromaty śliwki i dzikiej maliny, jagód a nawet nuty zwierzęce czy cedrowe. Zdolny do leżakowania nawet 20 lat.
15% Alicante, Merlot, Cabernet.
Orizzonti Rubicone Rosso 2018 E.Maria Gerhardt
-
Sangiovese - łacińskie „Sanguis Jovis" oznacza krew Jowisza. Jest podstawowym szczepem Chianti oraz dużej części środkowych Włoch. Występuje również w Argentynie, Chile, USA. Trudny w uprawie z powodu długiego okresu wegetacyjnego oraz podatności na choroby. Ceniony jest za wysoką kwasowość, mocne taniny i zrównoważony charakter a także swoją „plastyczność” i wszechstronność. Charakterystyczne pikantne smaki ciemnych wiśni i czarnych owoców pestkowych (czereśnia) mogą być wspierane przez nuty liści pomidorów i suszonych ziół, drewna, orzechów i kawy.
-
Dojrzewanie w dębexowych beczkach wzbogaca wina o aromaty śliwki i dzikiej maliny, jagód a nawet nuty zwierzęce czy cedrowe. W Toskanii sangiovese jest jedną z odmian dopuszczonych w prestiżowym Brunello di Montalcino DOCG i stanowi podstawę Vino Nobile di Montepulciano oraz popularnych win Chianti. Ma również znaczący udział przy powstawaniu tzw. Supertoskanów. Zdolny do leżakowania nawet 20 lat, jest też atrakcyjny pod postacią win młodych.
Collezione Privata Massi Di Mandorlaia Riserva Morellino Di Scansano DOCG 2013
-
85% Sangiovese - łacińskie „Sanguis Jovis" to krew Jowisza. Podstawowy szczep Chianti oraz dużej części środkowych Włoch. Występuje też w Argentynie, Chile, USA. Trudny w uprawie z powodu długiego okresu wegetacyjnego oraz podatności na choroby. Ceniony jest za wysoką kwasowość, mocne taniny i zrównoważony charakter.
-
Charakterystycznym pikantnym aromatom ciemnych wiśni i czarnym owocom pestkowym (czereśnia), mogą towarzyszyć nuty liści pomidorów, suszonych ziół, drewna, orzechów i kawy. Dojrzewanie w dębowych beczkach wzbogaca wina o aromaty śliwki i dzikiej maliny, jagód a nawet nuty zwierzęce czy cedrowe. Zdolny do leżakowania nawet 20 lat.
15% Alicante, Merlot, Cabernet.