-
Spätlese (dosłownie: "późny zbiór") jest to niemiecki obejmujący wina z całkowicie dojrzałych winogron, najlżejsze z win późnych zbiorów. Winogrona są zbierane co najmniej 7 dni po normalnych zbiorach (na ogół II poł. października), a więc są bardziej dojrzałe i mają wyższą zawartość cukru, co wpływa też na zawartość alkoholu. Wina z tym wyróżnikiem mogą być zarówno słodkie jak i wytrawne (trocken), ze względu na poziom dojrzałości, szczególnie ceni się wina wytrawne z odmian riesling, weißer burgunder (pinot blanc) i grauer burgunder.
-
Bacchus: wyhodowany w 1933 r. w Niemczech przez Petera Morio jako krzyżówka (silvaner x riesling) x müller thurgau. Szczep ten lubi chłodniejsze klimaty, dojrzewając szybko i osiągając wystarczający poziom cukru. Gdy grona dojrzeją w pełni, cechują się tłustym, muszkatowym smakiem jeśli nie, aromaty są trawiaste, przywołujące zapach bzu. Największe uprawy znajdują się w Niemczech (2,3 tys. ha) - w Hesji Nadreńskiej, Palatynacie, Frankonii i Nahe. Mniejsze nasadzenia ma Wielka Brytania i Kanada.
Z bacchusa powstają jasnożółte wina w wersjach od lekkich do średnio ciężkich. Dojrzałe bogate w ekstrakt wina, pachną owocami tropikalnymi i cytrusowymi. Bacchus najlepiej smakuje młody, szczególnie latem. -
Wytrawne wina klasy Kabinett oraz Spätlese pasują do owoców morza, wyrazistych ryb morskich, makaronów, jagnięciny, młodej dziczyzny i dzikiego ptactwa, a także do dojrzałych miękkich serów. Deserowe wina klasy Spätlese bądź szlachetnie Auslese pasują do tłustych serów pleśniowych oraz do deserów z miodem, migdałami lub marcepanem.
Bacchus – rzymski odpowiednik greckiego Dionizosa, boga wina, rolnictwa i płodności.
Eifel Pfeiffer State Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese 2016
-
Spätlese (dosłownie: "późny zbiór") jest to niemiecki obejmujący wina z całkowicie dojrzałych winogron, najlżejsze z win późnych zbiorów. Winogrona są zbierane co najmniej 7 dni po normalnych zbiorach (na ogół II poł. października), a więc są bardziej dojrzałe i mają wyższą zawartość cukru, co wpływa też na zawartość alkoholu. Wina z tym wyróżnikiem mogą być zarówno słodkie jak i wytrawne (trocken), ze względu na poziom dojrzałości, szczególnie ceni się wina wytrawne z odmian riesling, weißer burgunder (pinot blanc) i grauer burgunder.
-
Riesling - pochodzi prawdopodobnie z Niemiec. W Nadrenii i francuskiej Alzacji znajdują się jedne z najlepszych warunków do jego uprawy. Świetnie rośnie w chłodnym klimacie. Ze względu na to, że dojrzewa stosunkowo późno, wymaga dobrze nasłonecznionych stanowisk. Długie dojrzewanie w chłodnym klimacie pozwala gronom osiągnąć wysoki poziom cukru jednocześnie utrzymując owocową kwasowość. Można z nich także zrobić specyficzne wino lodowe - Eiswein. Odmiana doskonale przystosowuje się do panujących warunków pogodowych. Niezależnie od tego czy mamy chłodny czy ciepły sezon możemy się spodziewać dobrego, ciekawego wina. Dlatego kupując rieslinga pamiętajmy, że region z którego pochodzi wino ma większe znaczenie niż jego rocznik. Riesling w swym smaku i zapachu świetnie odzwierciedla cechy ziemi na jakiej był uprawiany. Najlepsze trunki można uzyskać z upraw na glebach cięższych o podłożu wulkanicznym i łupkach.
-
Wina te charakteryzuje mocno owocowy (jabłka, brzoskwinie, cytryny) oraz kwiatowy aromat. Po kilku latach leżakowania, riesling nabiera dystyngowanego zapachu nafty. Riesling pasuje do bardzo szerokiej gamy potraw. Wytrawnego można serwować do większości ryb, śmietanowych sosów i lekkich makaronów. Półwytrawne nadają się do potraw z grilla, wędzonej wieprzowiny i owoców morza, a słodkie do deserów, wieprzowiny i ostrej kuchni orientalnej. Należy go serwować lekko schłodzonego i pozwolić by w kieliszku delikatnie się zagrzał.
Oppenheimer Herrenberg Sauvignon Blanc Spätlese 2016
-
Spätlese (dosłownie: "późny zbiór") jest to niemiecki obejmujący wina z całkowicie dojrzałych winogron, najlżejsze z win późnych zbiorów. Winogrona są zbierane co najmniej 7 dni po normalnych zbiorach (na ogół II poł. października), a więc są bardziej dojrzałe i mają wyższą zawartość cukru, co wpływa też na zawartość alkoholu. Wina z tym wyróżnikiem mogą być zarówno słodkie jak i wytrawne (trocken), ze względu na poziom dojrzałości, szczególnie ceni się wina wytrawne z odmian riesling, weißer burgunder (pinot blanc) i grauer burgunder.
-
Sauvignon blanc - pochodzenie tej szlachetnej winorośli to Dolina Loary gdzie powstają najbardziej prestiżowe wina z tego szczepu: Sancerre i Pouilly Fumé. Sauvignon blanc daje wina owocowe, orzeźwiające, przeznaczone do picia głównie jako wina młode, nie więcej niż kilka lat po zbiorach. Poza Francją swoją popularność zaczął zdobywać również na innych kontynentach. Szczególnie Nowy Świat gdzie winifikacja w niskiej kontrolowanej temperaturze w kadziach ze stali szlachetnej daje doskonałe rezultaty i bardzo owocowe wina. Szczególnie prym wiodą tutaj Nowa Zelandia, Chile i Australia. W Kalifornii i w innych rejonach świata używa się też określenia fume blanc. Synonimem jest również muskat- sylvaner w Austrii.
-
Jednak to we Francji powstają te najbardziej cenione: w połączeniu z semillon i muscadelle daje najwspanialsze wina deserowe na świecie - Sauternes i Barsac. Odmiana odporna na choroby i mróz. Lubi bardziej chłodny klimat późno dojrzewając w dobrze nasłonecznionych miejscach. Jest w winie łatwą do zidentyfikowania. Charakterystyczne dla sauvignon blanc jest wyraźna kwasowość i aromaty świeżych owoców (jabłka, agrest, cytrynowa trawa, dziki bez, brzoskwinie, melon, ananas, papryka ) z wyraźną nutą mineralną i nierzadko nuty „kocich sików”. Kontakt z beczką wzbogaca go o aromaty dymu, tostów, wanilii i masła. Najlepsze są wina młode. Doskonale komponuje się z chevre frais (kozi ser) i sushi.