-
Durif (petit syrah) jest krzyżówką szlachetnego syrah i mniej znanego peloursin. Został stworzony na Uniwersytecie w Montpellier w latach 80-tych XIX wieku przez Dr Durif - szkółkarza, który chciał opracować odmianę odporną na mączniaka rzekomego, jedną z wielu plag winorośli. Chociaż we Francji pozostaje tylko kilka znaczących nasadzeń, durif jest zarówno udany, jak i popularny w Australii, gdzie produkuje charakterystyczne, smoliste wina. Nawet długoletni fani shiraz rozpoznają urok niesamowicie mrocznych, mocnych win z durif. W rzeczywistości często kupażowany jest z Sziraz.
-
Charakterystyczne wysokie taniny i kwasowość nadają durif wielki potencjał starzenia.
Styl: aromaty czarnych owoców z atramentowymi nutami fioletu, nutami cedru, czekolady, czarnego pieprzu, ziół i dymnej lukrecji. Najlepsze regiony uprawy: Riverina i Riverland (Australia),Kalifornia, Francja i Izrael.
Woodlands Shiraz Cabernet 2016
-
Syrah 70% („shiraz” Nowy Świat) -„zadziornie pikantne”. Syrah to przede wszystkim północna Dolina Rodanu. Ponad połowa światowej produkcji pochodzi z Francji, choć odmiana ta z powodzeniem uprawiana jest w innych regionach świata. Szczególnie dobrze zadomowił się w Australii, która uważana jest za jego drugi dom. Wina są zwykle wcześnie gotowe do picia co nie oznacza, że brak im potencjału starzenia. Wina z syrah mają jedną szczególnie ciekawą i charakterystyczną cechę: unikalny, pikantny smak pieprzu. Ponadto mają zasadniczo ciemną, purpurową barwę, są bogate w taninę i korzenne aromaty. Najczęściej spotykanymi aromatami są owoce lasu, czarny pieprz, kawa, skóra, ziemia. Wina są mocne i mięsiste.
-
Cabernet sauvignon 30% - „król czerwonych gron”, najbardziej znany, szczep winny na świecie, którego rodzicami są cabernet franc i sauvignon blanc a kolebką Bordeaux. Daje wina cieliste, ciemne, głębokie o charakterystycznych aromatach czarnej porzeczki i zielonej papryki z nutami żywicznymi, korzennymi i ziołowymi. Odznacza się dobrą kwasowością i znakomitym potencjałem leżakowania. W beczce rozwija aromaty dymne, waniliowe, cedrowe. Właściwie nie należy spożywać go bez leżakowania, chyba że produkowany jest w cieplejszych regionach, w kupażach z miękkimi, owocowymi odmianami jak merlot. Szczep o wielkim charakterze. Stąd uwielbienie jakim obdarzono go w świecie winiarskich znawców.