-
Uprawa na glebie skalistej !!! Najbardziej taniczne wino świata; dla koneserów !!!
Tannat - najlepsze wina tworzy we Francji w regionie Madiran, skąd pochodzi, oraz w Urugwaju (zwany tu Harriague), gdzie po klęsce filoksery (koniec XIX w), znalazł sobie drugi dom. Z Kraju Basków przywiózł go tam w 1875 r. imigrant Pascual Harriague. Jest to szczep późny, łatwy w uprawie i bardzo wydajny. Odmiana daje wina niezwykle taniczne (garbnikowe), mocno ściągające, dość kwasowe i skoncentrowane, o dobrej strukturze, aromatach wiśni, owoców lasu, czarnych porzeczek, malin, w późniejszym czasie korzenne i bardziej złożone.
-
Ze względu na silną taniczność, „zmiękczany” bywa kupażem m.in. z cabernet franc. Dobrze wykonany tannat ukazuje zazwyczaj drapieżność, ale łagodzoną dobrym balansem pomiędzy taninami a owocem, jest bardzo treściwy i nadaje się do dłuższego leżakowania. Daje wina dymne, pełne śliwkowo-wiśniowych klimatów. Poza tym pojawić się mogą: wędzonki, tytoń, przejrzałe owoce leśne, maliny, i nuty korzenne.
-
Taniny i ekstraktywność powodują, że wina z tannata znakomicie pasują do dań z wołowiny i mięs przyrządzonych na ruszcie, lub podawanych w zawiesistych sosach, przyrządzane z korzeniami, grzybami, na sposób „myśliwski”. Fantastyczne paruję się też z suszonymi kiełbasami, szynkami i wędlinami. Jest wdzięcznym towarzyszem soli i oliwek.
-
Do Madiran trafił, badający najlepsze dla zdrowia diety na świecie, prof. Roger Corder, Stwierdził, że w tannacie, w porównaniu z innymi szczepami, jest najwięcej procyjanidyn (polifenoli, flawonoidów), które uwalniają wolne rodniki, czyszczą żyły z cholesterolu oraz chronią komórki przed wczesnym starzeniem się, sprzyjając długowieczności. Ciekawostką, jaką prof. Corder zauważył jest fakt, że w winach z innych szczepów, procyjanidyny z czasem zanikają, a tannaty z wiekiem mają tych cennych składników nawet więcej.