-
Palomino Fino – główny szczep, z którego powstają sherry (wytrawne). Nazwę swą zawdzięcza Fernanowi Yánez Palomino, chorążemu wojsk Alfonsa X Mądrego. Odmiana ta, uprawiana w regionie od bardzo dawna. Chociaż uprawia się ją także w innych miejscach, tylko na jasnej glebie albariza w okręgu Jerez daje tak wyjątkowe wyniki. Szczep ten jest doskonale przystosowany do wilgotnego, ciepłego klimatu atlantyckiego. Na duże, liczne i szerokie grona składa się wielka liczba jagód średniej wielkości, nieco spłaszczonych, o cienkiej skórce.
-
Sprzedaje się je również jako owoce deserowe. Inną cechą charakterystyczną tego regionu jest sposób przycinania krzewów: pozostawia się dwie gałęzie - jedną krótką z jednym oczkiem i drugą, dłuższą, z siedmioma lub ośmioma oczkami. W następnym roku jest na odwrót. W ten sposób przedłuża się życie szczepu.
-
Pedro ximénez: używane do produkcji słodkich odmian sherry, których bardzo słodki sok dodawany jest do sherry pozbawionej flory bakteryjnej. W ten sposób powstaje sherry Cream Podczas zbiorów winogrona suszy się przez dwa dni na słońcu, przez co dochodzi do powiększania się stężenia cukru.
Sherry Amontillado „Piconera” Bodegas Las Urtas
-
Palomino Fino – główny szczep, z którego powstają sherry (wytrawne). Nazwę swą zawdzięcza Fernanowi Yánez Palomino, chorążemu wojsk Alfonsa X Mądrego. Odmiana ta, uprawiana w regionie od bardzo dawna. Chociaż rośnie także w innych miejscach, tylko na jasnej glebie albariza w okręgu Jerez daje tak wyjątkowe wyniki. Szczep ten jest doskonale przystosowany do wilgotnego, ciepłego klimatu atlantyckiego. Na duże, liczne i szerokie grona składa się wielka liczba jagód średniej wielkości, nieco spłaszczonych, o cienkiej skórce. Sprzedaje się je również jako owoce deserowe. Inną cechą charakterystyczną tego regionu jest sposób przycinania krzewów: pozostawia się dwie gałęzie - jedną krótką z 1 oczkiem i drugą, dłuższą, z 7-8 oczkami. W następnym roku jest na odwrót. W ten sposób przedłuża się życie szczepu.
-
Jerez stało się centrum uprawy winorośli od momentu przybycia na Półwysep Iberyjski Fenicjan w 1100 roku p.n.e. Umiejętność tą kultywowano za czasów panowania Rzymian, tj. od ok. 200 r. p.n.e. Maurowie, którzy podbili region w 711 r. n.e., wprowadzili destylację, co doprowadziło do rozwoju produkcji brandy i wzmacnianych win. Podczas ich panowania miasto nosiło nazwę Sherish, od której pochodzą nazwy Sherry i Jerez. Chociaż Koran zabrania picia alkoholu, wino produkowano przez pięć wieków arabskiego panowania. W 966 roku Kalif Kordoby Al-Hakam II nakazał zniszczenie winnic, ale mieszkańcy Jerez przekonali go, że winnice także dostarczają rodzynek dla żołnierzy. W wyniku tego Kalif oszczędził 2/3 winnic. W 1264 roku Alfons X Mądry przejął miasto i zmienił jego nazwę na Xeres (nazwa następnie zmieniano na Xerez, a ostatecznie na Jerez). Od tego czasu znacząco wzrosła produkcja i eksport sherry na całą Europę. Pod koniec XVI w. sherry zyskało w Europie reputację najznakomitszego wina.
Sherry Fino „Piconera” Bodegas Las Urtas
-
Palomino Fino – główny szczep, z którego powstają sherry (wytrawne). Nazwę swą zawdzięcza Fernanowi Yánez Palomino, chorążemu wojsk Alfonsa X Mądrego. Odmiana ta, uprawiana w regionie od bardzo dawna. Chociaż rośnie także w innych miejscach, tylko na jasnej glebie albariza w okręgu Jerez daje tak wyjątkowe wyniki. Szczep ten jest doskonale przystosowany do wilgotnego, ciepłego klimatu atlantyckiego.
-
Na duże, liczne i szerokie grona składa się wielka liczba jagód średniej wielkości, nieco spłaszczonych, o cienkiej skórce. Sprzedaje się je również jako owoce deserowe. Inną cechą charakterystyczną tego regionu jest sposób przycinania krzewów: pozostawia się dwie gałęzie - jedną krótką z 1 oczkiem i drugą, dłuższą, z 7-8 oczkami. W następnym roku jest na odwrót. W ten sposób przedłuża się życie szczepu.
-
Jerez stało się centrum uprawy winorośli od momentu przybycia na Półwysep Iberyjski Fenicjan w 1100 roku p.n.e. Umiejętność tą kultywowano za czasów panowania Rzymian, tj. od ok. 200 r. p.n.e. Maurowie, którzy podbili region w 711 r. n.e., wprowadzili destylację, co doprowadziło do rozwoju produkcji brandy i wzmacnianych win. Podczas ich panowania miasto nosiło nazwę Sherish, od której pochodzą nazwy Sherry i Jerez. Chociaż Koran zabrania picia alkoholu, wino produkowano przez pięć wieków arabskiego panowania.
-
W 966 roku Kalif Kordoby Al-Hakam II nakazał zniszczenie winnic, ale mieszkańcy Jerez przekonali go, że winnice także dostarczają rodzynek dla żołnierzy. W wyniku tego Kalif oszczędził 2/3 winnic. W 1264 roku Alfons X Mądry przejął miasto i zmienił jego nazwę na Xeres (nazwa następnie zmieniano na Xerez, a ostatecznie na Jerez). Od tego czasu znacząco wzrosła produkcja i eksport sherry na całą Europę. Pod koniec XVI w. sherry zyskało w Europie reputację najznakomitszego wina.
Sherry Pedro Ximenez Cream Mantilla-Moriles
-
Palomino Fino – główny szczep, z którego powstają sherry (wytrawne). Nazwę swą zawdzięcza Fernanowi Yánez Palomino, chorążemu wojsk Alfonsa X Mądrego. Odmiana ta, uprawiana w regionie od bardzo dawna. Chociaż uprawia się ją także w innych miejscach, tylko na jasnej glebie albariza w okręgu Jerez daje tak wyjątkowe wyniki. Szczep ten jest doskonale przystosowany do wilgotnego, ciepłego klimatu atlantyckiego. Na duże, liczne i szerokie grona składa się wielka liczba jagód średniej wielkości, nieco spłaszczonych, o cienkiej skórce.
-
Sprzedaje się je również jako owoce deserowe. Inną cechą charakterystyczną tego regionu jest sposób przycinania krzewów: pozostawia się dwie gałęzie - jedną krótką z jednym oczkiem i drugą, dłuższą, z siedmioma lub ośmioma oczkami. W następnym roku jest na odwrót. W ten sposób przedłuża się życie szczepu.
-
Pedro ximénez: używane do produkcji słodkich odmian sherry, których bardzo słodki sok dodawany jest do sherry pozbawionej flory bakteryjnej. W ten sposób powstaje sherry Cream Podczas zbiorów winogrona suszy się przez dwa dni na słońcu, przez co dochodzi do powiększania się stężenia cukru.