-
Gros manseng („duży manseng”) - biała odmiana winorośli, uprawiana głównie w południowo-zachodniej Francji. gros manseng może wytwarzać intensywnie aromatyzowane wina o wysokiej kwasowości, z owocem moreli, pigwy oraz nutach korzennych i kwiatowych. Czas zbiorów odgrywa dużą rolę w typie wina. Gdy zostanie wybrany na potencjalnym poziomie alk. 11,5-12%, powstałe wino będzie miało więcej cech świeżych owoców i kwiatów. Gdy zbiory nastąpią później, z potencjalną zawartością alk. 12,5-13,5%, smaki będą znacznie bardziej intensywne i mocniejsze.
-
Pomimo grubej skóry winogrono wymaga delikatnego obchodzenia się przy produkcji win. Sok z Gros Manseng ma kolor szary, co oznacza, że jest już skłonny do produkcji głęboko złotych win z minimalnym kontaktem ze skórą. Jeśli winogrona zostaną zbyt mocno przyciśnięte lub pozostaną w dłuższym kontakcie ze skórkami, powstałe wino będzie bardzo gruboziarniste z nadmiernym poziomem garbników i polifenoli.