Fleur du Soleil Vin de Pays des Collines de la Moure 2019
Collines de la Moure IGP Chevalier Royal 2018
2017 Domaine Des Vals Premium Corbieres AOP
-
Biologiczna uprawa
Syrah („shiraz” Nowy Świat) -„zadziornie pikantne”. Syrah to przede wszystkim północna Dolina Rodanu (Côtes du Rhone) we Francji, gdzie tworzy, znane na cały świat wina takie jak Hermitage czy Côte Rotie. Ponad połowa światowej produkcji pochodzi z Francji, choć odmiana ta z powodzeniem uprawiana jest w innych regionach świata. Szczególnie dobrze zadomowił się w Australii, która uważana jest za jego drugi dom.
-
Wina są zwykle wcześnie gotowe do picia co nie oznacza, że brak im potencjału starzenia. Wina z syrah mają jedną szczególnie ciekawą i charakterystyczną cechę: unikalny, pikantny smak pieprzu. Ponadto mają zasadniczo ciemną, purpurową barwę, są bogate w taninę i korzenne aromaty. Najczęściej spotykanymi aromatami są owoce lasu, czarny pieprz, kawa, skóra, ziemia. Wina są mocne i mięsiste.
-
Grenache - jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii, gdzie ma dominujący udział w uprawach w Rioja i Prioracie. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
Cuveé „Montjoux” 2016
-
Grenache - jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii, gdzie ma dominujący udział w uprawach w Rioja i Prioracie. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
-
Carignan - tradycyjnie francuski (Langwedocja) czerwony szczep, którego spotkać można także w Algierii, Hiszpanii, Kalifornii i we Włoszech jest niezbyt odporną rośliną choć dającą wysokie plony. Zwykle tworzy wina o ciężkich taninach, ostre i często gorzkawe w finale. Maceracja węglowa, której jest często poddawany zmiękcza go, podkreśla owocowe aromaty, nadając gibkości i redukując taniny.
-
Mourverdre - późno dojrzewająca i wrażliwa na suszę odmiana, w miarę dojrzewania wydobywa specyficzne aromaty wina. Bardzo jakościowa, dająca głęboki kolor i garbniki, które są w stanie udoskonalić na przestrzeni lat.
-
Cinsault - „podwójna” odmiana winorośli - winogrona i winogrona stołowe - jest trochę zaniedbana w tym terroir, ponieważ ma niski garbnik i słaby kolor. Przynosi jednak elegancję, owoce i finezję.
2017 Messaline Blanc AOP Elevé en barriques Corbiéres Boutenac
-
60% Grenache blanc – białe grono spokrewnione z czerwonym grenache. Występuje głównie w kupażach win rodanskich oraz w pd-wsch. Hiszpanii. Wina charakteryzują się wysoką zawartością alkoholu i niską kwasowością, nutami cytrusowymi lub zielnymi. Doskonale reaguje na niską temperaturę fermentacji, tworząc świeże, pachnące koperkiem wino.
-
25% Maccabeo (viura) – biały szczep, przypuszczalnie pochodzący z regionu Penedès w Katalonii, gdzie był znany już na początku XVII w. Jest najpopularniejszą białą odmiana w północnej części Hiszpanii. Stanowi jeden z podstawowych szczepów do produkcji musującego wina cava oraz białych win Rioja. Popularny w całej Hiszpanii i południowej Francji. Viura wnosi w wina nuty owocowe i kwasowość a także rześkość i kwiatowy charakter. Najczęściej powstają z niej wina, które nie są starzone w beczkach, w nowoczesnym stylu. Odmiana jest niewrażliwa na utlenianie.
-
15% Marsanne - biała winorośl pochodząca najprawdopodobniej z regionu Północnego Rodanu, gdzie obecnie jest szeroko uprawiana. Największe jego nasadzenia spotkać można w AOC Ermitaż, gdzie często jest kupażowana z roussanne. Chociaż marsanne jest najczęściej produkowane jako wytrawne wino, słynie również z wytwarzanego w Valais w Szwajcarii wina słodkiego. Daje głęboko zabarwione wina, które są bogate i orzechowe, z nutami przypraw i gruszek. Wina mogą zawierać dużo alkoholu. Dodatek dębiny wzmacnia jego ciało. W miarę starzenia się wino przybiera jeszcze ciemniejszy kolor, a dzięki tłustej, miodowej konsystencji, smaki stają się bardziej złożone i skoncentrowane. Aromaty orzechów i pigwy również mogą się z czasem rozwijać.
Cella Vinaria Les Meuliers AMP Minervois 2016
-
Syrah 60 % („shiraz” Nowy Świat) -„zadziornie pikantne”. Syrah to przede wszystkim północna Dolina Rodanu (Côtes du Rhone) we Francji, gdzie tworzy, znane na cały świat wina takie jak Hermitage czy Côte Rotie. Ponad połowa światowej produkcji pochodzi z Francji, choć odmiana ta z powodzeniem uprawiana jest w innych regionach świata. Szczególnie dobrze zadomowił się w Australii, która uważana jest za jego drugi dom.
-
Wina są zwykle wcześnie gotowe do picia co nie oznacza, że brak im potencjału starzenia. Wina z syrah mają jedną szczególnie ciekawą i charakterystyczną cechę: unikalny, pikantny smak pieprzu. Ponadto mają zasadniczo ciemną, purpurową barwę, są bogate w taninę i korzenne aromaty. Najczęściej spotykanymi aromatami są owoce lasu, czarny pieprz, kawa, skóra, ziemia. Wina są mocne i mięsiste.
-
Grenache 40 % - jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii, gdzie ma dominujący udział w uprawach w Rioja i Prioracie. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
„Esprit de Muscat” Rosé 2016
-
"Wino jednej nocy" – metoda uzyskiwania różowej barwy wina polega na krótkim kontakcie wyciśniętego soku winogron z pozostałymi po wyciśnięciu czerwonymi skórkami (maceracja) w początkowej fazie fermentacji. Już po 3 godzinach następuje tzw. „krwawienie” – skórki zaczynają uwalniać swoje barwniki (antocyjany). Inaczej, niż w winach czerwonych, kiedy cały proces trwa nawet kilka dni, kolor wina różowego jest już gotowy po kilku czy kilkunastu godzinach (w zależności od wymaganego nasycenia barwy oraz użytych gron). Za wyjątkiem produkcji szampanów, zabronione jest tworzenie wina różowego poprzez mieszanie wina czerwonego z białym.
-
Muscat rouge – (Muscat Rouge à Petits Grains) to winogrono służące do produkcji białego wina. Należy do rodziny vitis vinifera. Jego nazwa pochodzi od charakterystycznego małego rozmiaru, gęsto zbitych jagód, a także od różowo czerwonego koloru skórki. W niektórych synonimach jest określany jako brązowy, szary lub fioletowy. Muscat Rose à Petits Grains to kolejna odmiana o jaśniejszym, różowawym kolorze skóry. Pochodzi z Grecji.
“Esprit de Muscat” Blanc 2016
-
Muskat - król win słodkich. Należy do najstarszych uprawianych przez człowieka szczepów, którego sięga Starożytności. Występuje co najmniej 150 różnych, zazwyczaj spokrewnionych ze sobą szczepów i krzyżówek. Początkowo muskaty uprawiane były jako winogrona deserowe, jednak ze względu na intrygujące aromaty i dużą zawartość cukru w gronach zaczęto wykorzystywać je do produkcji win, początkowo głównie słodkich.
-
Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa musca czyli mucha. Podobno intensywny aromat i słodycz tej odmiany zwabiała pszczoły i muchy. Na jego bukiet składają się aromaty róży, geranium, kwiatów pomarańczy, cytryny kolendry, jaśminu, kwiatów lipy, gałki muszkatołowej i wosku pszczelego, tworząc intensywną, niepowtarzalną kompozycję. Muskaty są również bogate w cukier, co tłumaczy ich powszechne wykorzystywanie do wytwarzania win słodkich, ale również podatne są na szlachetną pleśń, czego odzwierciedlenie spotkać można w winach z Alzacji i Tokaju. Ze względu na intensywny aromat, muskaty odgrywają ważną rolę jako składniki kupaży.
Domaine Ricardelle de Lautrec Caractẻre Muscat 2015
-
Muskat - król win słodkich. Należy do najstarszych uprawianych przez człowieka szczepów, którego sięga Starożytności. Występuje co najmniej 150 różnych, zazwyczaj spokrewnionych ze sobą szczepów i krzyżówek. Początkowo muskaty uprawiane były jako winogrona deserowe, jednak ze względu na intrygujące aromaty i dużą zawartość cukru w gronach zaczęto wykorzystywać je do produkcji win, początkowo głównie słodkich.
-
Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa musca czyli mucha. Podobno intensywny aromat i słodycz tej odmiany zwabiała pszczoły i muchy. Na jego bukiet składają się aromaty róży, geranium, kwiatów pomarańczy, cytryny kolendry, jaśminu, kwiatów lipy, gałki muszkatołowej i wosku pszczelego, tworząc intensywną, niepowtarzalną kompozycję. Muskaty są również bogate w cukier, co tłumaczy ich powszechne wykorzystywanie do wytwarzania win słodkich, ale również podatne są na szlachetną pleśń, czego odzwierciedlenie spotkać można w winach z Alzacji i Tokaju. Ze względu na intensywny aromat, muskaty odgrywają ważną rolę jako składniki kupaży.