African Horizon Merlot 2015
-
Merlot – nazwa pochodzi od imienia kosa (Merle), który przepada za tym owocem. Prawdopodobnie pochodzi z regionów Saint-Emilion i Pomerol. W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian. Daje wina łagodne, o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu. Smak merlota, charakteryzuje się niską kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również małą zawartością tanin. Wina z niego produkowane mogą mieć wyższą zawartość alkoholu. Świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.
African Horizon Merlot Rose 2017
-
Merlot – nazwa pochodzi od imienia kosa (Merle), który przepada za tym owocem. Prawdopodobnie pochodzi z regionów Saint-Emilion i Pomerol. W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian. Daje wina łagodne, o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu. Smak merlota, charakteryzuje się niską kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również małą zawartością tanin. Wina z niego produkowane mogą mieć wyższą zawartość alkoholu. Świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.
-
"Wino jednej nocy" – metoda uzyskiwania różowej barwy wina polega na krótkim kontakcie wyciśniętego soku winogron z pozostałymi po wyciśnięciu czerwonymi skórkami (maceracja) w początkowej fazie fermentacji. Już po 3 godzinach następuje tzw. „krwawienie” – skórki zaczynają uwalniać swoje barwniki (antocyjany). Inaczej, niż w winach czerwonych, kiedy cały proces trwa nawet kilka dni, kolor wina różowego jest już gotowy po kilku czy kilkunastu godzinach (w zależności od wymaganego nasycenia barwy oraz użytych gron). Za wyjątkiem produkcji szampanów, zabronione jest tworzenie wina różowego poprzez mieszanie wina czerwonego z białym.
African Horizon Merlot 2016
-
Merlot – nazwa pochodzi od imienia kosa (Merle), który przepada za tym owocem. Prawdopodobnie pochodzi z regionów Saint-Emilion i Pomerol. W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian. Daje wina łagodne, o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu. Smak merlota, charakteryzuje się niską kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również małą zawartością tanin. Wina z niego produkowane mogą mieć wyższą zawartość alkoholu. Świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.
The African Horizon Moscato 2017
-
Muskat - król win słodkich.
Należy do najstarszych uprawianych winnych szczepów. Jego historia sięga Starożytności. Pod nazwą muskat w różnych wariantach kryje się co najmniej 150 różnych szczepów i krzyżówek. Początkowo muskaty uprawiane były jako winogrona deserowe, jednak ze względu na intrygujące aromaty i dużą zawartość cukru w gronach zaczęto wykorzystywać je do produkcji win, początkowo głównie słodkich, przede wszystkim w krajach śródziemnomorskich. Nazwa muskat pochodzi od łacińskiego słowa musca czyli mucha. -
Podobno intensywny aromat i słodycz tej odmiany zwabiała pszczoły i muchy. Na jego bukiet składają się aromaty róży, geranium, kwiatów pomarańczy, kolendry, jaśminu, kwiatów lipy i wosku pszczelego, tworząc intensywną, niepowtarzalną kompozycję, której nie sposób zapomnieć. Za ten niezwykły zestaw aromatów odpowiadają trzy alkohole z grupy terpenów: linalol, geraniol i nerol. Wprawdzie występują one także w owocach innych odmian, ale w muskatach ich zawartość jest ponad 30-krotnie wyższa, stąd ich dominacja w bukiecie aromatów. Muskaty są również bogate w cukier, ale również podatne są na szlachetną pleśń, czego odzwierciedlenie znajdziemy w winach z Alzacji i Tokaju.