-
85% Sangiovese - łacińskie „Sanguis Jovis" to krew Jowisza. Podstawowy szczep Chianti oraz dużej części środkowych Włoch. Występuje też w Argentynie, Chile, USA. Trudny w uprawie z powodu długiego okresu wegetacyjnego oraz podatności na choroby. Ceniony jest za wysoką kwasowość, mocne taniny i zrównoważony charakter.
-
Charakterystycznym pikantnym aromatom ciemnych wiśni i czarnym owocom pestkowym (czereśnia), mogą towarzyszyć nuty liści pomidorów, suszonych ziół, drewna, orzechów i kawy. Dojrzewanie w dębowych beczkach wzbogaca wina o aromaty śliwki i dzikiej maliny, jagód a nawet nuty zwierzęce czy cedrowe. Zdolny do leżakowania nawet 20 lat.
15% Alicante, Merlot, Cabernet.
Collezione Privata Massi Di Mandorlaia Riserva Morellino Di Scansano DOCG 2013
-
85% Sangiovese - łacińskie „Sanguis Jovis" to krew Jowisza. Podstawowy szczep Chianti oraz dużej części środkowych Włoch. Występuje też w Argentynie, Chile, USA. Trudny w uprawie z powodu długiego okresu wegetacyjnego oraz podatności na choroby. Ceniony jest za wysoką kwasowość, mocne taniny i zrównoważony charakter.
-
Charakterystycznym pikantnym aromatom ciemnych wiśni i czarnym owocom pestkowym (czereśnia), mogą towarzyszyć nuty liści pomidorów, suszonych ziół, drewna, orzechów i kawy. Dojrzewanie w dębowych beczkach wzbogaca wina o aromaty śliwki i dzikiej maliny, jagód a nawet nuty zwierzęce czy cedrowe. Zdolny do leżakowania nawet 20 lat.
15% Alicante, Merlot, Cabernet.
Collezione Privata La Historia Di Italia 2013
-
Merlot – jedna z najbardziej znanych, uprawianych niemal na całym świecie odmian. Prawdopodobnie pochodzi z regionów Saint-Emilion i Pomerol. Daje wina łagodne dla podniebienia, o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu. Bardzo ceniony przy produkcji win odmianowych jak i kupaży, w których łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian.
-
Smak ma łagodny, aksamitny, soczysty, charakteryzuje się średnią kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również małą zawartością tanin ale bardzo intensywną barwą. Wina z niego produkowane mogą mieć wyższą zawartość alkoholu niż inne. Najbardziej charakterystyczne aromaty to nuty wiśni, śliwki, jagód, czarnej porzeczki, cedru czy mięty. Świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.