-
Gewürztraminer - potocznie zwany “pachnidłem”, uprawiany od tysiąclecia szczep biały. Powstał w wyniku mutacji pochodzącego z Górnej Adygi szczepu traminer. Zmutowany traminer dzięki nowym właściwościom, zyskał w Niemczech przedimek gewürz, oznaczający korzenie wonne. Wina produkowane z tego szczepu zachwycają zapachem, wabią subtelną kwasowością i kuszą smakiem egzotycznych owoców. Wyborne rezultaty daje w Alzacji, Niemczech, Austrii, na Węgrzech. Jeśli winogrona zbierane są późno, powstają z nich wina o egzotycznym, perfumowanym bukiecie i bardzo intensywnym aromacie, wyśmienicie pasujące do pikantnych potraw i pleśniowych serów. Jest to jedna z najbardziej cierpkich odmian, o korzennym smaku i aromatach płatków róży oraz grejpfruta a nawet kremu do twarzy. Mogą się pojawić również owoce liczi. Intensywny złocisto-żółtawy kolor powoduje, że trudno go pomylić z innymi winami. Najlepsze za młodu, chociaż potrafi dobrze dojrzewać do 5 lat.
Viura Real Agrado 2015
-
Uprawa 20-30 letnich winorośli; winogrona zbierane ręcznie.
Viura (macabeo)– biały szczep, przypuszczalnie pochodzący z regionu Penedès w Katalonii, gdzie był znany już na początku XVII w. Jest najpopularniejszą białą odmiana w północnej części Hiszpanii. Stanowi jeden z podstawowych szczepów do produkcji musującego wina cava oraz białych win Rioja. Popularny w całej Hiszpanii i południowej Francji.
Viura wnosi w wina nuty owocowe i kwasowość a także rześkość i kwiatowy charakter.
Najczęściej powstają z niej wina, które nie są starzone w beczkach, w nowoczesnym stylu. Odmiana jest niewrażliwa na utlenianie. Tradycyjnie viura była dodawana do czerwonych win Rioja, ale ten zwyczaj zanika.