Dornfelder Rose QbA lieblich Alzeyer Sybillenstein 2018
2018 Neustra Señora Del Portal Rosado D.O
-
Grenache 75 % - jeden z najpowszechniej uprawianych czerwonych szczepów na świecie. Pochodzi z Hiszpanii, gdzie ma dominujący udział w uprawach w Rioja i Prioracie. Krzewy charakteryzują się bardzo mocnym drewnem i wysoką wytrzymałością na susze. Wina z grenache mają wysoką koncentrację owocowych aromatów, tanin i kwasów. Typowymi dla odmiany są aromaty czarnej porzeczki, jeżyny, wiśni, truskawek, rodzynek, pieprzu i lukrecji.
-
Syrah 25 % („shiraz” Nowy Świat) -„zadziornie pikantne”. Syrah to przede wszystkim północna Dolina Rodanu (Côtes du Rhone) we Francji, gdzie tworzy, znane na cały świat wina takie jak Hermitage czy Côte Rotie. Ponad połowa światowej produkcji pochodzi z Francji, choć odmiana ta z powodzeniem uprawiana jest w innych regionach świata. Szczególnie dobrze zadomowił się w Australii, która uważana jest za jego drugi dom.
-
Wina są zwykle wcześnie gotowe do picia co nie oznacza, że brak im potencjału starzenia. Wina z syrah mają jedną szczególnie ciekawą i charakterystyczną cechę: unikalny, pikantny smak pieprzu. Ponadto mają zasadniczo ciemną, purpurową barwę, są bogate w taninę i korzenne aromaty. Najczęściej spotykanymi aromatami są owoce lasu, czarny pieprz, kawa, skóra, ziemia. Wina są mocne i mięsiste.
Santome Rose Santhomas Cuvée Brut
-
Chardonnay - „królewskie grono”, którego nazwa pochodzi od małego osiedla w pobliżu Mâcon, położonego w okolicach głównych terenów jej upraw, jakimi są Szampania i Burgundia. Zawdzięczamy mu nie tylko najszlachetniejsze szampany, ale również najznakomitsze białe burgundy. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. Dojrzewa wcześnie i daje obfite plony. Posiada relatywnie wysoki poziom cukru, co bezpośrednio przekłada się na alkohol. W świeżym, rześkim chardonnay najczęściej spotykamy nuty jabłka, gruszki, cytryny i limonki, brzoskwini, mandarynki.
-
Poza pewnymi wyjątkami, jak północne Włochy, czy Chablis i Mâcon, standardem jest chardonnay z posmakiem dębu. Fermentacja i dojrzewanie w dębowych beczkach bardzo zmienia to wino - staje się bogatsze i bardziej złożone. Wyczuwamy wówczas smak zwęglonego drewna, dymu, przypraw, gałki muszkatołowej, karmelu, wanilii i toffi. Kupując chardonnay spodziewamy się raczej wina wytrawnego, rześkiego, niezbyt kwaśnego, z lekkim smaczkiem beczki.
Santome Rose Rosato Marca
-
Raboso (grono endemiczne) - uprawiane głównie we wsch. części Veneto. Często nazywa się raboso piave, od przepływającej w okolicy nazwy rzeki. Daje wino głęboko zabarwione, o wysokiej zawartości garbników i alkoholu i kwasowości. Nazwa raboso w rodzimym weneckim języku oznacza "zły", ponieważ gniew jest uczuciem w ustach, gdy wino jest młode. Dawniej było ulubionym winem weneckich żeglarzy, doskonale odpornym na starzenie i transport. Winorośl dojrzewa dość późno, dając dobre plony o wysokiej odporności na choroby grzybowe. W pełnej dojrzałości raboso tworzy jedne z wielkich weneckich win. Paruje się perfekcyjnie z dziczyzną, czerwonym i grillowanym mięsem, oraz dojrzałymi serami.
+ Merlot, Cabrnet -
"Wino jednej nocy" – metoda uzyskiwania różowej barwy wina polega na krótkim kontakcie wyciśniętego soku winogron z pozostałymi po wyciśnięciu czerwonymi skórkami (maceracja) w początkowej fazie fermentacji. Już po 3 godzinach następuje tzw. „krwawienie” – skórki zaczynają uwalniać swoje barwniki (antocyjany). Inaczej, niż w winach czerwonych, kiedy cały proces trwa nawet kilka dni, kolor wina różowego jest już gotowy po kilku czy kilkunastu godzinach (w zależności od wymaganego nasycenia barwy oraz użytych gron). Za wyjątkiem produkcji szampanów, zabronione jest tworzenie wina różowego poprzez mieszanie wina czerwonego z białym.
„Esprit de Muscat” Rosé 2016
-
"Wino jednej nocy" – metoda uzyskiwania różowej barwy wina polega na krótkim kontakcie wyciśniętego soku winogron z pozostałymi po wyciśnięciu czerwonymi skórkami (maceracja) w początkowej fazie fermentacji. Już po 3 godzinach następuje tzw. „krwawienie” – skórki zaczynają uwalniać swoje barwniki (antocyjany). Inaczej, niż w winach czerwonych, kiedy cały proces trwa nawet kilka dni, kolor wina różowego jest już gotowy po kilku czy kilkunastu godzinach (w zależności od wymaganego nasycenia barwy oraz użytych gron). Za wyjątkiem produkcji szampanów, zabronione jest tworzenie wina różowego poprzez mieszanie wina czerwonego z białym.
-
Muscat rouge – (Muscat Rouge à Petits Grains) to winogrono służące do produkcji białego wina. Należy do rodziny vitis vinifera. Jego nazwa pochodzi od charakterystycznego małego rozmiaru, gęsto zbitych jagód, a także od różowo czerwonego koloru skórki. W niektórych synonimach jest określany jako brązowy, szary lub fioletowy. Muscat Rose à Petits Grains to kolejna odmiana o jaśniejszym, różowawym kolorze skóry. Pochodzi z Grecji.
Grad/8 Touriga National Shiraz 2014
-
Zbiór winogron możliwy dwa razy w roku.
Shiraz (syrah w Europie) – „zadziornie pikantne”, jest krzyżówką (bez ingerencji człowieka) rodańskich, odmian mondeuse blanche i dureza, choć są przypuszczenia, że pochodzi z Persji, z okolic miasta Shiraz (Iran), skąd miałby przywędrować do Doliny Rodanu w czasach rzymskiego imperium. Syrah to przede wszystkim północna Dolina Rodanu (Côtes du Rhone) we Francji, gdzie tworzy, znane na cały świat wina takie jak Hermitage czy Côte Rotie. Ponad połowa światowej produkcji pochodzi z Francji, choć odmiana ta z powodzeniem uprawiana jest w innych regionach świat (Australia, RPA).
-
Shiraz lubi gleby łupkowe na zboczach wielkich rzek, gdzie uprawiany jest często metodą tarasową. Wina są zwykle wcześnie gotowe do picia co nie oznacza, że brak im potencjału starzenia (np. francuski Hermitage, czy australijski Penfold's Grange). Wina z shiraz mają ciekawą, charakterystyczną cechę: unikalny, pikantny smak pieprzu. Ponadto mają ciemną, purpurową barwę, są bogate w taninę i korzenne aromaty. Najczęściej spotykanymi aromatami są owoce lasu, czarny pieprz, kawa, skóra, ziemia. Wina są mocne i mięsiste.
-
Touriga National - uznawany za najlepszą odmianę z Porto, jest również ważnym składnikiem wyśmienitych czerwonych win z Dăo. Szczep o małych kiściach z drobnymi jagodami, daje winu mocne, ciemne zabarwienie, smak jeżyn i malin oraz intensywny kolor i aromat dojrzałych owoców, z nutą fiołków i dzikiej róży. Często wyczuć też można zapach piżma. Wina z niego powstałe są długowieczne, eleganckie, doskonale zbalansowane, łagodne i delikatne, świeże i bogate w garbniki, zazwyczaj mają ok. 13% alk.
African Horizon Merlot Rose 2017
-
Merlot – nazwa pochodzi od imienia kosa (Merle), który przepada za tym owocem. Prawdopodobnie pochodzi z regionów Saint-Emilion i Pomerol. W kupażu łagodzi ostre, agresywne smaki innych odmian. Daje wina łagodne, o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu. Smak merlota, charakteryzuje się niską kwasowością i dzięki stosunkowo cienkiej skórce winogron również małą zawartością tanin. Wina z niego produkowane mogą mieć wyższą zawartość alkoholu. Świetnie współgrają zarówno z jagnięciną i wołowiną jak i z potrawami z kurczaka. Stanowią doskonały dodatek do półtłustych serów i czekolady.
-
"Wino jednej nocy" – metoda uzyskiwania różowej barwy wina polega na krótkim kontakcie wyciśniętego soku winogron z pozostałymi po wyciśnięciu czerwonymi skórkami (maceracja) w początkowej fazie fermentacji. Już po 3 godzinach następuje tzw. „krwawienie” – skórki zaczynają uwalniać swoje barwniki (antocyjany). Inaczej, niż w winach czerwonych, kiedy cały proces trwa nawet kilka dni, kolor wina różowego jest już gotowy po kilku czy kilkunastu godzinach (w zależności od wymaganego nasycenia barwy oraz użytych gron). Za wyjątkiem produkcji szampanów, zabronione jest tworzenie wina różowego poprzez mieszanie wina czerwonego z białym.
Gerhardt’s Rotling Bereich 2016
-
Silvaner - wina z tej odmiany są przeważnie bardzo jasne, mają delikatny aromat o nutach ziemistych często ziołowych czy nawet trawiastych. Przy odpowiednim ograniczeniu plonu, może dać wina z wyróżnikiem dobrej i najwyższej jakości. W większości najlepsze są jako młode, choć potrafią też pięknie starzeć się w butelce przez kilka lat. Nabierają wtedy więcej aromatów suszonych owoców, grzybów, wosku, struktura staje się bardziej miękka i kremowa.
-
Portugieser - bardzo wydajna odmiana, dająca lekkie, delikatne, jasno zabarwione, owocowe wina o niskiej kwasowości i zawartości alkoholu, które najlepiej smakują młode.
-
Spätburgunder (pinot noir) - jedna z najtrudniejszych odmian do uprawy i winifikacji, ale za to gdy cały proces przebiega optymalnie - może dać największe, cudowne wina. Proces dojrzewania ma znaczący wpływ na wino, które w miarę upływu czasu zmienia charakterystyczne dla siebie aromaty: początkowo owocowe akcenty (wiśnia, śliwka, malina, truskawka) rozwijają się w niezwykle słodki, wonny, kwiatowy bukiet. Z czasem mogą dojść akcenty czekolady, ziemi, dymu i trufli.
-
"Wino jednej nocy" – metoda uzyskiwania różowej barwy wina polega na krótkim kontakcie wyciśniętego soku winogron z pozostałymi po wyciśnięciu czerwonymi skórkami (proces maceracji) w początkowym procesie fermentacji. Już po 3 godzinach następuje tzw. „krwawienie” – skórki zaczynają uwalniać swoje barwniki (antocyjany). Inaczej, niż w winach czerwonych, kiedy cały proces trwa nawet kilka dni, kolor wina różowego jest już gotowy po kilku czy kilkunastu godzinach (w zależności od wymaganego nasycenia barwy oraz użytych gron).
-
Za wyjątkiem produkcji szampanów, zabronione jest tworzenie wina różowego poprzez mieszanie wina czerwonego z białym.